torsdag 7. mai 2009

Tid for å så rett ut i jorda - eller i pottene dine!

Når jeg er ferdig med alle disse små spirene som skal forsåes inne, gleder jeg meg alltid, for nå er det ikke noe dilling lenger. Nå er det rett ut i jorda, og det er den delen vi liker aller best med kjøkkenhagen.

Litt sent ute er vi, men det er fortsatt håp. Så nå er vi klare for rødbeter, gulrøtter, salat, løk(setteløk), hvitløk(fedd), sukkererter, kålrot, pastinakk og seine poteter som kan gå rett i jorda.

De som passer aller best for dem som har potter på verandaen er salat, gjerne plukksalat, hvitløk( i en stor og vid potte eller halv tønne slik at du får plass til mange) og sukkererter(gjerne i en verandakasse med stativ bak hvor det er muligheter for å klatre)

Gulrøttene kan du gjerne så sammen med løken, og noen fine kornblomster. Bruk gjerne en såkasse med glasslokk på, som du enkelt snekrer sammen. Legg jord i, helst litt sandholdig, så er du klar for å spre frøene utover. Legg en liten stokk der du vil plante, lag en grop på 3-4 centimeter, og strø langs denne, så dekker du til igjen. Vanne godt.
Rødbeter gjør du det samme med.

Hvitløken deler du opp og setter hele fedd i jorda, slik at toppen er et par centimeter under bakken. Tenk at du skal ha nok mellomrom til en hel hvitløk. Prinsippet er det samme i potte.

Salat er aller best i potter, gjerne vide, og de trenger ikke være så dype, siden de ikke har så lange røtter. Kjøp gjerne en blanding, og husk å tynne ut etterhvert som de spirer slik at de ikke vokser oppå hverandre. Så gjerne først i halve potten, og etter tre uker kan du så i den andre halvdelen, og slik ahr du salat hele sommeren.

Da er vi igang, og trenger du ummidelbart flere tips, er det bare å kjøpe "Hannahs Hage - økologisk kjøkkenhage for store og små" (Gyldendal). Der står det alt du trenger å vite for å lage din egen lille - eller store - kjøkkenhage.

Men følg med her også, og del gjerne erfaringene dine med meg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar