mandag 25. mai 2009

40 typer tomater


Det skulle egentlig bare være 7 typer i år, for det ble altfor mange i fjor. Da hadde vi 24. Nå har vi plutselig førti!

Men vi klarer ikke holde oss, når du får "Kellogs Breakfast" og "Snow-white" eller "Black-Zebra" er det flere enn pappa som vil ha tomater.

Vi bestiller dem hos en bonde i USA som spesialiserer seg på tomatfrø. Et par dager etter at vi har bestilt, kommer de på døren, og vi kan velge og vrake.

De er først sådd inne i små såbrett, men nå er de satt ut i jorden. De passer også ypperlig på en balkong i en stor potte, og skal helst ikke ha for mye regn. Det liker de ikke. Der for er det fint om de får stå under tak, eller du kan kjøpe et sånt lite drivhusskap på Ikea.

Når vi sådde dem ute, og det gjelder også for potter, har vi gravd et ganske stort hull, lagt et lag med gjødsel, og deretter satt planten nedi, ganske dypt, opp til bladene. Jo mer av stilken jo bedre, så ta gjerne av de nederste bladene. Vann godt og sørg for jevnlig tilførsel av vann og gjødsel, gjerne flytende gjødsel.

Fordelen med potter er at du kan ta dem inn hvis ikke alle tomatene rekker å modne før høsten kommer. Det går også an å klippe av grener med tomater og henge dem i taket inne. Da modner de også.

Nå sitter jeg og tenker på hvordan jeg skal bevare alle disse førti typene når vi først begynner å høste dem. Det blir ketchup, både gul, oransje, grønn og rød, og så blir det tomatsyltetøy, som er perfekt til ost, og så skal vi legge på glass for å ha våre egne hermetiske tomater hele vinteren, og kanskje noen soltørkede, eller ovnstørkede som vi legger i olje.

Men aller først skal vi spise så mange vi bare orker hele sommeren! Det gleder vi oss til.

Følg med på http://www.ellenwollen.no/, hvor jeg legger ut oppskrifter etterhvert som tomatene begynner å modne!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar