onsdag 19. august 2009

Han får svi ordentlig, vår lille venn på 8 år, som er vegetarianer. Daglige kommentarer på skolen, utfordringer i barnebursdag, ved tilstelninger. Moren har fortalt ham at han ikke trenger forklare seg, bare gå for det han vet han kan spise. Ofte blir det godteriet, i mangel på noe annet fornuftig alternativ.
Han har jo ikke valgt det selv, og mange mener det er uansvarlig og tankeløst av foreldrene å gjøre et barn til vegetarianer, at han må få velge selv når han blir stor. Men heller ikke da går det helt smertefritt for seg å ha valgt et kjøttfritt liv. Hvorfor er det egentlig et problem at noen mennesker kutter ut kjøtt?
Det finnes mange grunner. Hensyn til dyra, verden, seg selv, ideologi eller helse. Uansett årsak, er det ikke dumt at flere av oss begynner å tenke at vi skal kutte ut eller kanskje kutte ned på kjøttforbruket vårt. Og denne gangen gjelder det spesielt med hensyn til verden. Som en del av et grønnere liv som vi alle kan bidra til, og med et grønnere liv, bedre helse, både for oss selv, verden og dyra.
Kjøttforbruket vårt øker, og det koster å produsere kjøtt. Klimautslippet fra stofeproduksjon er mange ganger større enn utslipp fra flytrafikken.
Og med økt kjøttforbruk er det ikke bare klimautslippene som øker, det gjør også magemålet vårt. Fem om dagen kan med fordel økes til 9, fortelelr ekspertene, frukt og grønt er proppfulle av gode vitamienr, mineraler og antioksidanter som kan beskytte oss mot livsstilssykdommer, kreft, hjerteogkarsykdommer og diabetes.
Jeg sier ikke at vi alle skal bli vegetarianere, men vi kan med stor fordel kutte ned på kjøtt og øke inntaket av grønt.
I går gjorde jeg et eksperiment, eller kall det helelr en liten vri. Jeg inviterte 12 mennesker på vegetarmiddag, tapasbord. Av de tolv var kun tre vegetarianere. Inkludert vår lille venn på åtte år, og fire andre barn også.
Vi gjorde en ekstra innsats for at det skulle bli bra, for at ingen kjøttetere skulle savne noe. Men vi lagde ikke tofupølser eller nøtteburgere. Du imiterer ikke kjøtt, du lager heller noe veldig godt uten.
Det ble en suksess, og for en sjelden gang kunne vår lille venn og hans foreldre forsyne seg uten å spørre, uten å stikke seg ut, uten spørsmål, og kjøttelskerne var tilsynelatende også tilfredse. Spesielt barna. At noen lever et annet liv uten kjøtt var rett og slett ikke tema. Tema var gleden over å kunne sitte sammen med gode venner, store og små rundt et bord og dele bordets gleder. Være tilstede der vi var, og kanskje følte noen av oss gleden over å ha bidratt litt. Til at vi fortsatt kunne se stjernene på den klare himmelen. Og kanskje følte andre at de hadde bidratt på sin måte, ved å redde noen dyr.
Uansett grunnen til å nyte et vegetarmåltid var det ingen av oss som savnet noe som helst, og en følelse hadde vi felles, vi følte oss bare rikere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar